Κόλλιας

Κόλλιας

Η σάλα γεμάτη κόσμο. Ένα φορητό τραπέζι μόλις έχει φτάσει. Επάνω του αναπαύεται μια συναγρίδα – σκεπασμένη από ένα μείγμα αλατιού, ψημένη στο ζουμί της, περιμένει να κάνει την τελευταία μάταιη εμφάνισή της στον κόσμο τούτο, πριν γίνει βορά και έρμαιο της πείνας... Ο σερβιτόρος περιχύνει με οινόπνευμα το πιάτο, το μπουρλοτιάζει.. Όλοι κοιτούμε απορημένοι.. Με σφυράκι ανοίγει τον «τάφο», με προσεκτικές κινήσεις φιλετάρει μαεστρικά το ψάρι.. Η πρώτη μπουκιά σου θυμίζει πάντα γιατί είσαι εδώ.

Ο κυρ Τάσος ξέρει τι θα πει ψάρι.

Πριν αρκετά χρόνια, ένας φίλος μου τον σύστησε ως ιδέα – «να πας στον Κόλλια, είναι φανταστικό το φαγητό»/ Το γεγονός ότι ήταν στη Συγγρού θυμάμαι να με παραξενεύει – καλά, ψαράδικο στη Συγγρού;

Ναι. Ευτυχώς εκεί. Για να μη γεμίζει και αγχώνεται με κόσμο βιαστικό που πήγε στην παραλία για μπάνιο, ή σκέφτεται την κίνηση επιστρέφοντας. Σε έναν γλυκό χώρο, ο κυρ Τάσος έχει βάλει μπροστά την απλή συνταγή που εικάζω ότι τον έχει κάνει διάσημο στο κοινό της Αθήνας. Φρέσκο ψάρι. Μεζέδες που τους βλέπεις για να διαλέξεις. Ποικιλία ούζων τσίπουρων, κρασιών. Και πάντα εκεί με το χαμόγελο.

Η τελευταία, πολύ πρόσφατη επίσκεψή μου δεν με απογοήτευσε πάλι – συζητούσα με τον πατέρα μου ότι ο Κόλλιας δεν θα σε απογοητεύσει ποτέ. Ακόμα και τότε που πήγαμε και επειδή είχε πανσέληνο δεν είχε ψάρι. Αυτή την ειλικρίνεια αναζητάς όταν θες να φας κάτι πραγματικά καλό.

Η παραγγελία παραμένει ίδια με ελάχιστες παραλλαγές.

Αφού πρώτα σου φέρει για καλωσόρισμα, λίγη ψαρόσουπα βελουταρισμένη σε ένα φλιτζανάκι του καφέ (τι γεύση θεέ μου), μετά λίγο τσιπουράκι για να συμπληρώσει αυτό το γευστικό ταξίδι του μυαλού σου σε κάποιο νησί (το δικό μου πάει στην Μυτιλήνη πάντα...). Φρέσκια σαλάτα με λογής λαχανικών, ταραμάς που διεκδικεί βραβείο, καλαμάρι ψητό, αχινοσαλάτα, σαλατούρι.. Και φυσικά ο βασιλιάς, το φρέσκο ψάρι, είτε μαεστρικά ψημένο, είτε μαγειρεμένο ιδιότυπα σε μια κρούστα αλατιού..

Μην ξεχάσετε ότι ο Κόλλιας έχει πάρα μα πάρα πολλούς μεζέδες. Σε μια ωραία τοποθετημένη προθήκη, μοστράρει τα εκθέματά του και προκαλεί κάθε φορά προβληματισμό. Έντονο. Γιατί πώς να πεις όχι σε ένα κριθαράκι με σουπιά και μελάνι, πώς αντιμετωπίζεις την θέα της κοπανιστής Τήνου όταν έχεις αποφασίσει να πιεις τσίπουρο και με τι ψυχή προσπερνάς τα κολοκυθολούλουδα αν τα έχεις γευτεί στην Μυτιλήνη;

Κύρ Τάσο, σε ευχαριστώ για κάθε φορά έως τώρα – και σίγουρα για την επόμενη.

Λεωφ. Συγγρου 303 & Δημοσθενους, 17564 Παλαιο Φαληρο

Τ:  21 0940 8620

Loading
Center map
Traffic
Bicycling
Transit

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα σε αυτό το άρθρο.